Browse By

wtfJeans projekat

Zaista lep primer kako krenuti od ideje i stići na završnicu koja obećava !
Tekst i slike preuzete sa bloga “Blogowski.eu”

 

Koncept

Koncept projekta je bio da napravimo jeans koji se pre svega nama sviđa. Jeans koji je udoban, koji je plitak napred, dubok iza (ne vidi se dupe kada se sagneš). Jeans koji ima namenski napravljene džepove za iPhone iz kojih ga je lako izvući, a da u isto vreme ne ispada iz njih. U toku dizajniranja, našli smo rešenje i da taj iPhone džep ima i “magiju” koja se odlikuje u tome da očisti ekran sa telefona. Ali o tom će biti još detalja kasnije 😉

Jeans će biti šiven samo u 1000 primeraka i prodavan isključivo online. Jeans oko koga će se gotovo isključivo komunicirati online kanalima bez i jednog evra potrošenog na marketing.
Odabir imena

U prvom postu sam pozvao za pomoć u odabiranju imena. Već sam se svima zahvalio i preko maila, ali evo još jedno hvala na ovom mestu. Bilo je dosta predloga, odlučili smo se za @Eniacov predlog – wtfJeans®. Hvala Nebojša.

Usledio je naravno istog momenta shopping domena .com, .net, .org, .info koji su svi preusmereni na wtfJeans.com.
Registrovanje brenda

Jednom kada smo znali pod kojim imenom idemo, usledila je i zaštita imena wtfJeans®. Taj proces je izuzetno lagan u Francuskoj i moguće ga je uraditi online za par minuta. Ta zaštita nam daje za pravo da pored imena brenda, možemo držati registered brand ®, a ne samo Trademark ™.

Što se zaštite modela jeansa tiče, odlučili smo da to ne radimo. Kao što sam naveo u prošlom postu, a posle konsultacija sa nekim ljudima iz industrije tekstila, zaključili smo da bi to bilo nepotrebno bacanje para. Pored toga, postoji i neka naša “strategija” oko faktički stavljanja modela u open source vode. Ali o tom će biti još priče..

Logo

Priča oko svega je počela da se širi jako brzo među mojim friendovima. Ivan se samoinicijativno bacio u izradu logoa. Uz časkanje na skypeu jedno veče, dao mi je dve verzije i ja sam odabrao ovu koju vidite gore i koja mi je skroz cool. Hvala Ivane 😉
Alati za komunikaciju

U sledećih par dana sam podigao blog, kreirao naloge na Twitteru i Youtubeu i napravio fan page na Facebooku. Ideja je da se komunikacija uglavnom vodi online upravo preko ovih kanala, sada je i Sanja mogla da krene sa svojim poslom.

Jeans dizajn i prototip

Posle ovoga, igra je prebačena u offline svet. Prva sledeća stvar je bila uraditi dizajn jeansa. Odabrali smo mladu fashion dizajnerku iz Beograda, Sanju Zdravković da to odradi. Ponudila nam je 5 muških i 5 ženskih modela jeansa odakle smo uz neke dorade povadili najbolje i napravili jedan ženski i jedan muški model.

Posle toga je to sve trebalo videti kako izgleda kada se napravi. Na preporuke dizajnerke, odabrali smo Dragicu i njen krojački salon Yeza iz Beograda da nam sašije prve prototipe. Dragica je bila izuzetno strpljiva sa nama 🙂 Njeno iskustvo se dalo primetiti sa dosta dobrih saveta iz iskustva. Prvi prototipi su posle par dana i više sati konsultacija sa nama izašli iz krojačkog salona.
Potraga za fabrikom

Sledeći korak je bilo pronaći nekoga ko će nam dati najbolju ponudu (kvalitet/cena) da napravi 1000 primeraka wtfJeansa. Kako industriju uopšte ne poznajemo, zamolili smo Dejana da nam pomogne. Posle nekih 600km po Srbiji, krenuli smo u poslovnu saradnju sa fabrikom Breeches iz Bara pored Kragujevca. Rezime pregovora bi recimo nazvao: Kvalitet je prevagnuo nad cenom.

Ostavili smo naš prototip u fabrici i sada čekamo da oni urade svoj (prototip). Prototip koji će predstavljati wtfJeans zaista kako će izgledati u finalnoj fazi. Dorađene ivice, boja jeansa, konfekcijski broj… U sledećih 10tak dana se nadam da ćemo ga moći i predstaviti na blogu wtfJeans.
Šta sledi?

Trenutno se radi na dva prioriteta, web sajt i proizvodnja. Što se web sajta tiče – za web dizajn magiju je zadužen Marko Dugonjić koji već radi na njoj. Odmah posle njega nastupa Flajko i development nindže koji će to sve složiti u jedan CMS. Ako sve ide kako treba, lansiranje je predviđeno za 01.03 od kada će se moći uraditi i prve rezervacije preko online shopa.

Što se proizvodnje tiče, zakazali smo termin u fabrici između 1-15.04 i prve isporuke su predviđene za kraj četvrtog – sam početak petog meseca.

Kada smo već kod rezervacija i prodaje, stvar oko toga će se vrteti ovako nekako:
Beta: Proizvodnja prvih 100 komada. Rezervacija i prodaja će krenuti sa lansiranjem web sajta dok se proizvodnja očekuje da izađe iz fabrike do kraja četvrtog meseca. Cena će biti zaista “diskotna”. Ovu verziju smo nazvali beta jer može da se desi da postoje neke sitne (ali zaista sitne) prepravke u finalnoj verziji. Sve u zavisnosti od prvog feedbacka.
Early bird: Drugi deo faze koji se otvara odmah nakon bete. Faza tokom koje će se wtfJeans moći naručiti po ceni koja će biti nešto veća od cene u Beti, ali i dalje niža od finalne. U svakom slučaju, količine su ograničene na 400 primeraka (od 900) po toj ceni. Isporuka je predviđena krajem leta, početkom jeseni (osmi-deveti mesec)
Finale: Dakle, krajem osmog – početkom devetog meseca, wtfJeans je defitivno napolje tj. šije se sledećih 900 komada i u prodaji su po punoj ceni. Moćiće se naručiti i dobiti za par dana, naravno samo ukoliko željeni broj postoji na lageru 😉 Prve isporuke idu ekspresno onima koji su ga naručili u Early bird periodu.

Za svo to vreme, radimo i pripremu specijalnog pakovanja za wtfJeans. Ideja je da pakovanje bude originalno, da u njemu bude što više zastupljen materijal koji se reciklira kao i da estetski bude cool. Postoje već neke ideje i polako ih “sklapamo” 😉 Biće i to uskoro na wtfJeans blogu 😉

To je to. Postoji još jako puno ideja i planova, kako za komunikaciju tako već i za možda V2 verziju 🙂 Ali treba sve to polako da “legne” pa bih tek tada o tome 😉

Za opširnija objašnjenja pogledati izvorni tekst, kao i linkove u njemu.
Lepi primeri biće još jedna u nizu zainteresovanih mušterija za farmerice iz wtfJeans projekta. Budite i VI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*