Browse By

Tviteraši rade u tri smene

U Srbiji nalog na društvenoj mreži Tviter ima oko 200.000 ljudi. Domaći tviteraši dobro su povezani, a često širom Srbije organizuju i Tvit ap žurke. Da mreža u Srbiji nikada ne bi mirovala, kao po nekom nepisanom pravilu zna se ko već od pet ujutro tvituje, a ko je za to zadužen u sitne sate, pa sve do zore.

Na Tviter su se navukli i Novak Đoković i Janko Tipsarević, svoj nalog imaju i političari kao što suOliver Dulić i Slavica Đukić-Dejanović, dok su na beogradskim Tvit ap druženjima redovni gosti bivša ministarka Jasna MatićBranko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija, i Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije “ComTrade“.

– Trudimo se da što češće organizujemo Tvit ap kao bi se mreža što više širila. Na tim druženjima se upoznajemo i opuštamo, ali mogu da se organizuju i neke prezentacije – kaže za 24 sata Miloš Đajić, predsednik Drušva Srbije za odnose s javnošću.

Đajić kaže da je dobro da tviteraš među ljudima koje prati ima konektore, tj. ljude koji imaju veliki socijalni kapital, pa se i informacije lako prenose. Tako i može da se sazna za predstojeće Tvit ap žurke. Državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić nekoliko puta dnevno ode na Tviter.


 

-Primera radi, pratim šta tvituje Neli Kruz, potpredsednica Evropske komisije i komesarka za digitalnu agendu. Takođe, volim da odem na Tvit ap okupljanja. Veoma je zanimljivo jer tamo upoznate ljude koje znate virtuelno i delite iste stavove, a ne znate kako fizički izgledaju. Nakon toga često i nastavimo da se privatno družimo – objašnjava Matićeva.

Branko Radujko kaže da mu Tviter omogućava brzu komunikaciju s ljudima.

– Često putem Tvitera dobijam pitanja u vezi s kompanijom, uslugama i novim servisima koje tek treba da uvedemo, a trudim se da svima odgovorim. Posao mi ne dozvoljava da redovno posećujem Tvit ap druženja, ali sam bio na nekoliko. Ponekad se dese i spontani mini Tvit ap događaji, iz kojih redovno proizilaze dobre inicijative – zaključuje Radujko.

Veselin Jevrosimović kaže da Tviter koriste fanovi da bi videli šta njihovi idoli rade, a neki ovu mrežu koriste za komunikaciju i informisanje.

– Tokom sastanka ruske i ukrajinske privredne delegacije na Kopaoniku preko Tvitera sam se spremio za sastanak i pretragom saznao veliki broj informacija o privrednim odnosima ove dve zemlje – objašnjava Jevrosimović.

Tviteraške legende u Srbiji

Među tviterašima postoji par ljudi koji nisu previše poznati javnosti, ali imaju status legendi ove mreže. Jedan od njih je Deda Bor, profesor iz Bora. Tu su i Nebojša Radović alijas Eniac, kao i Zoran Torbica, koji radi treću smenu na Tviteru. Torbica je veoma zaslužan za popularizaciju Tvitera pa je čak uveden i hašhtag #kizaapruvd, kojim se označava da ste na Kizinoj listi i da konačno možete da tvitujete kao sav normalan svet. 🙂 Ova lista donekle predstavlja kuriozitet na twitteru, jer ako niste na njoj, onda kao da niste na twitteru.

-linkovano na Trojka.rs

Tekst preuzet sa sajta 24 sata, autor I.Jovanovic,