Browse By

Put unapred: intervju sa Jasnom Matić

Tekst i foto preuzeti sa  Startit.rs

Već duži niz godina IT zajednica uživa relativno blizak kontakt sa onim delom državne uprave koji je za nju nadležan. Ova retka situacija u našem društvu je omogućena dolaskom Jasne Matić na čelo tadašnjeg Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i predusretljivim odnosom prema našoj zajednici.

Već godinu dana, pod imenom Uprava za Digitalnu Agendu, ova institucija aktivno i uspešno radi na podsticanju razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji.

Jasna Matić

Jasna Matić

Sa Jasnom smo napravili intervju kao svojevrstan uvod u najnoviji rezultat delovanja ove institucije, ovaj na kome se trenutno nalazite, jedan preko potreban podsticaj razvoju preduzetništva zasnovanom na informacionim tehnologijama i Internetu kao platformi.

Ispred Digitalne Agende ste doneli odluku da se osnuje start·it platforma za obrazovanje, informisanje i promociju preduzetništva zasnovanog na visokim tehnologijama.
Zašto ste se odlučili na ovaj korak, kako i u čemu vidite važnost preduzetništva u ovoj industriji?

Preduzetništvo uopšte je jako bitno u današnjem svetu.

Inovacija se uspostavlja kao osnova konkurentnosti u savremenoj ekonomiji a u budućnosti će ovo biti samo naglašenije.

U savremenoj ekonomiji, tj. ekonomiji znanja, inovacija se uspostavlja kao jedina održiva osnova konkurentnosti, a u budućnosti će to biti samo još naglašenije.

Ono što je zanimljivo, a u isto vreme i posebno bitno, je činjenica da u inovacijama prednjače mala preduzeća koja se nalaze u ranoj fazi razvoja, odnosno – startapi.

S druge strane, IT industrija predstavlja veliku priliku za razvoj biznisa usled vrtoglave stope rasta i činjenice da se pre svega vrednuju inovativnost i znanje i da nisu od ključnog značaja lokacija ili dostupnost kapitala.

U kakvoj je poziciji srpska privreda kada posmatramo IKT industriju, može li se i treba li da se razvija u ovom pravcu?

Smatram da je IKT za nas odlična šansa, iz više razloga.

Za početak, najočiglednije – u pitanju je industrija budućnosti u okviru koje će se stvarati tehnologije i proizvodi koji će generacijama nakon naše biti ono što su nama mobilna telefonija ili sam Internet. Drugim rečima, mogućnosti su ogromne.

Brz razvoj i visoke stope rasta ove industrije pružaju veću šansu da se osvoje nova tržišta, a potencijal za razvoj biznisa je daleko veći nego u onim oblastima koje stagniraju, ili su čak u recesiji.

Ono što bi za Srbiju trebalo da bude poseban motiv da se okrene IKT industriji je i to što pokretanje biznisa zasnovanih na Internetu, mobilnim komunikacijama, softveru, zahteva relativno mala početna ulaganja.

Industrijskom proizvodnjom se ne može baviti bilo ko – potrebno je obezbediti opremu, tehnologiju, prostorije i hale, desetine ili stotine zaposlenih, odnosno zahteva relativno veliko početno ulaganje.

S druge strane dvoje, troje ljudi može pokrenuti veoma uspešnu tehnološku firmu uz minimalna ulaganja u opremu i troškove poslovanja.

Budući da je u Srbiji investicioni kapital skup i redak, prirodno se nameće opcija pokretanja biznisa koji ne zahtevaju velika početna ulaganja.

Kompletan intervju sa Jasnom Matić pročitajte na Startit.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*